Tu stii cate grame de proteine trebuie sa consumi in fiecare zi?

Cate proteine trebuie sa consumi zilnic?

O intrebare foarte buna, cu un raspuns putin mai complex. In primul rand, toata lumea stie de ce avem nevoie de proteine? Nu? Ei bine, foarte pe scurt, proteinele hranesc, printre altele, masa musculara. Altfel spus, muschii cresc cu proteine (atentie, nu cu sala, sala de sport doar ii tonifica si ii modeleaza), iar odata ce cresc muschii, creste rata metabolica(cantitatea de calorii pe care o poate consuma corpul intr-o zi fara efort fizic) si implicit se ard mai multe calorii, implicit scade grasimea. Deci foarte pe scurt, mancam proteine bune si slabe, crestem muschii, scadem grasimea. Simplist, dar se intelege ideea!

Apropo, stii ce se intampla daca nu mananci suficiente proteine? Corpul oricum trebuie sa le consume. De unde? Sa iti spun un secret: din muschii tai! Astfel, masa musculara scade si, pe aceeasi logica de mai sus, cresc grasimile, scazand astfel rata metabolica…

Ei bine, calculul necesarului zilnic de proteine se face in baza masurarii unor factori precum greutatea, masa musculara, sexul. O domnisoara la 18 ani si 55 de kg are nevoie de mai putine proteine decat un muncitor in constructii masiv, tot asa cum un barbat care lucreaza la birou si are 75 de kg are nevoie de mai putine proteine decat constructorul de mai devreme.

Revenind, greutatea o putem masura relativ usor, de obicei avem un cantar undeva prin casa, iar daca nu avem, sigur gasim pe la prieteni sau, in fine, undeva in apropierea noastra. Cu masa musculara insa…e mai greu.

Masa musculara nu se poate masura asa usor, oriunde. De fapt, masa musculara se poate masura in centre specializate de nutritie cu ajutorul unui analizor de masa corporala, sau in cabinetele medicilor nutritionisti (in cabinetele UNORA din medicii nutritionisti, anume in cabinetele celor care au un astfel de aparat, pentru ca, din pacate, nu toti au, desi este deosebit de util in monitorizarea progreselor in cadrul unui program de slabire). Aparatele de care vorbim (respectiv analizoarele de masa corporala) sunt special concepute pentru a masura o serie de parametri, precum masa musculara, subiectul de interes in acest moment, masa hidrica, cantitatea de masa grasa etc (automat afli acesti parametri in cadrul unei evaluari Herbalife).

Pai si daca nu am un astfel de aparat minune. pot sa aflu de cate proteine am nevoie in fiecare zi?

Ei bine, nu te speria! Exista si metode care functioneaza, chiar daca nu sunt atat de exacte. Chiar daca e un pic babeste, putem aplica urmatoarea formula: la barbati, inmultim greutatea cu 1,5 si obtinem necesarul de proteina, iar la femei inmultim cu 1. Simplu, nu v-am zis? Nu foarte exact, dar pana ajungeti la un centru Herbalife pentru o evaluare si un calcul exact, folositi aceasta formula.

Ca exemplu, putem considera ca un barbat de 80 de kg are nevoie de aproximativ 180 de grame de proteine zilnic. De unde isi ia proteinele? Recomandarea expertilor este sa isi ia maxim 50% din alimente de origine animala si minim 50% din alimente de origine vegetala. Singura provocare adevarata aici este sa nu aduca, impreuna cu proteinele si o cantitate mare de calorii, altfel, sub actiunea acumularii de grasimi, proteinele nu il vor ajuta prea mult sa slabeasca…

Deci? Tu cate proteine consumi zilnic? Daca nu stii, da-ne un telefon chiar azi, povesteste-ne ce mananci si te vom ajuta sa faci un calcul!

E atat de simplu!