Esti sigur ca ai o alimentatie corecta?

Poate parea o intrebare generica, poate usor retorica, dar este cat se poate de reala. Va spun acest lucru pentru ca zi de zi punem aceasta intrebare, zi de zi primim o multime de raspunsuri si, din pacate, zi de zi, ajungem la concluzia ca oamenii nu se alimenteaza corect si nici macar nu realizeaza acest lucru!

De la inceput trebuie sa spunem ca sunt persoane care habar nu au ce este aceea o alimentatie corecta, ce este aceea nutritie, persoane care traiesc doar pentru a manca mici, mezeluri si pentru a bea sucuri carbogazoase. Dar nu despre aceste persoane este vorba aici, pentru ca, in astfel de cazuri, raspunsul este evident…

Ne intalnim zi de zi cu persoane care raspund afirmativ la intrebarea de mai sus: da, mananc corect, am grija de sanatatea mea si de alimentatia mea. Super, spunem noi, povestiti-ne putin despre acest lucru! Ei bine, aici apare problema: oamenii doar cred ca se alimenteaza corect!

Hai sa vedem ce probleme observam in privinta alimentatiei presupus corecte, ce greseli alimentare fac oamenii in mod curent in alimentatia de zi cu zi! Cumva faci si tu aceste greseli? Ia sa vedem…

1) Sari cumva peste micul dejun?

Aceasta este una din problemele des intalnite, anume multi oameni sar peste micul dejun. Din viteza, din lipsa de timp, din neglijenta poate, sau pur si simplu din ignoranta, oamenii sar peste cea mai importanta masa a zilei. Fie ca intrebi nutritionistul sau pur si simplu o intrebi pe bunica, vei auzi mereu acelasi raspuns: micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, nu sari peste micul dejun sub nici o forma! Adevarul este ca micul dejun iti asigura un start optim pentru noua zi, iti asigura cantitatea de nutrienti, de proteine de care ai nevoie pentru a-ti echilibra nutritional si energetic corpul. Micul dejun iti regleaza glicemia si te pregateste pentru a face fata provocarilor unei noi zi. Nu sari peste micul dejun sub nici o forma!

2) La micul dejun (precum si la alte mese), multi oameni se alimenteaza insuficient sau incorect

Aici sunt doua tendinte principale, sa spunem:

  • In dorinta de a avea o alimentatie corecta, multi oameni mananca un mic dejun „sanatos”, de tip fructe, cereale si poate lapte sau ceai, unele poate unt cu miere, avand astfel perceptia unui mic dejun corect, dar…nu e chiar asa! Desi aparent sanatoare, dintr-un meniu precum cel de mai sus, nu prea ai de unde sa iti iei proteinele necesare. Putine din lapte si…cam atat! Fructele sunt bune, cerealele sunt bune (atentie la caloriile pe care le adauga), dar ramane intrebarea de unde luam atat de necesarele proteine!
  • A doua tendinta este a persoanelor care mananca un mic dejun „englezesc”, satios, cu sunca (eventual prajita), oua, branza etc. Acest tip de mic dejun este, cu siguranta, unul indestulator, satios, care umple stomacul, iti asigura proteinele necesare, dar cu foarte multe calorii! Un astfel de mic dejun nu este cu siguranta  recomandat in cazul in care doresti sa slabesti. De fapt nu este recomandat nici in cazul in care doresti sa iti pastrezi greutatea, pentru ca, mancand in felul acesta, cu siguranta ai sa te ingrasi…

3) Mananci salate cu prea multa maioneza?

Multi oameni mananca salate, un lucru bun, dar pun pe salata 3-4 linguri de maioneza, facand din salata atat de buna, gustoasa si sanatoasa, o adevarata bomba calorica! Renunta la topping sau macar pune mai putina maioneza!

4) Combini alimentele intr-un mod gresit?

Aici este o poveste intreaga care nu poate fi dezvoltata in 2 randuri, dar este important sa o mentionam aici: alimentele nu se combina oricum din cauza faptului ca fiecare aliment necesita propriul lui timp de digerare in stomac, sub influenta sucurilor gastrice. In momentul in care combini gresit doua alimente, nici unul dintre ele nu se digera complet si corect in stomac, alimentele ramanand astfel in intestine pana la, atentie, 20 de ani, intrand in putrefactie si generand o multime de boli grave!!! Esti sigur ca iti doresti asa ceva?!

5) Intre mese, oamenii rontaie tot felul de covrigei, sticksuri, bombonele…

Clar, sticksurile, covrigii, biscuitii sunt calorii goale, iti umplu stomacul dar nu iti aduc nimic in afara de calorii! Inlocuieste-le cu un mar, o para, un fruct in general si vei avea cu siguranta de castigat pe termen lung!

6) La masa de pranz mananci un iaurt, un covrig etc, in fata calculatorului

Aceeasi problema ca la micul dejun: unde sunt proteinele? Daca mananci un iaurt in fata calculatorului nu se cheama ca ti-ai luat pranzul! Mai bine ia-ti pauza de masa, mergi la restaurantul din apropiere si mananca un piept de pui la gratar, mananca o salata, un pranz proteic si slab caloric care sa iti asigure necesarul nutritiv! Uita de covrigi, serios!

7) Bei cafea? Cu zahar?!

Stiu, cafeaua este o boala de birou, o „boala placuta”, care te ajuta sa socializezi cu colegii de birou la…o tigara?!! Nu, te rog sa imi spui ca nu la o tigara! De fapt nici nu trec aici tigara, pentru ca tu nu fumezi, asa e?!!

Ei bine, cafeaua iti asigura un plus de energie, dar nu asa de mare pe cat ti-ai dori, descarcarea energetica este rapida, plusul de energie disparand destul de repede. In plus, zaharul din cafea nu este deloc bun. Daca tot vrei sa bei cafea, macar bea-o fara zahar! Iar daca vrei o solutie intr-adevar buna, inlocuieste cafeaua cu un ceai energizant Herbalife, care iti asigura energia necesara pe o perioada mult mai mare, avand o descarcare mai lenta si aducand un plus caloric de numai 6 calorii!

8) Mananci prea tarziu seara?

Stii ca din cauza programului de munca incarcat, multi oameni considera cina drept principala masa a zilei? Multi oameni mananca mult sau greu la ore tarzii si aceasta este clar un factor favorizant cand vorbim de motivele pentru care ne ingrasam.

Aici este un punct pe care doresc sa il observ: mancati cina pana la ora 6! Nu cu doua ore-trei inainte de culcare, ci pana la ora 6, pentru ca dupa ora 8 corpul intra in faza de metabolizare, orice mancam dupa se depune, deci…mancati pana in ora 6, pentru a-i da corpului doua ora sa digere mancarea(despre acest subiect vom mai vorbi)!

9) Rontai la televizor?!

Clar, un o bila neagra, daca vrei sa slabesti, sau macar sa nu te ingrasi! Nu mai rontai la televizor pentru ca probabil este tarziu si corpul este deja in faza de metabolizare, plus ca probabil rontai dulciuri, covrigei sau biscuiti, calorii goale!

10) Nu bei apa suficienta

Corpul tau are nevoie de cel putin 2 litri de apa pe zi, dintre care doua pahare iti recomandam sa le bei dimineata dupa ce te trezesti, pentru a asigura „trezirea” organelor interne si refacerea necesarului hidric dupa o noapte in care corpul tau a consumat din resurse.

Ei bine, greseli mai sunt, iar daca tu te regasesti in cele de mai sus, iti sugeram sa iti reconsideri obiceiurile alimentare si sa faci cateva schimbari, poate minore. O mica schimbare facuta acum, pe termen lung s-ar putea sa aiba beneficii majore!

Totul e sa incepi acum! Poate cu doua pahare de apa?